Ga naar de inhoud
Zweven tussen hemel en aarde

De vlinder als symbool voor het rouw proces

Langs de weg van rouw zie je in mijn logo een vlinder vliegen.

Als ik een vlinder zie denk ik aan vrijheid, schoonheid, verandering, dood, geboorte en kwetsbaarheid.

Een vlinder staat symbool voor de stadia van leven, dood en wederopstanding.

En een vlinder bepaalt me bij verandering en ontwikkeling door de stadia van rups, via pop naar vlinder.

Ik vind het een bijzonder en mooi proces. Maar het is geen makkelijk proces, die vlinder komt met moeite uit zijn veilige cocon.

Er is geen weg terug, en je kunt dit proces ook niet voor de vlinder versnellen, hoe graag je dit ook zou willen.

Na een worsteling komt de vlinder met verfrommelde gekreukte vleugels uit de cocon.

Maar dit is de manier waardoor het bloed naar de uiteinden van de vleugels gestuwd wordt zodat een vlinder zijn vleugels uit kan gaan slaan en ontspannen weg kan vliegen.

Het raakt me dat nadat een vlinder levenloos leek in zijn cocon, nu als symbool van vernieuwing en vreugde in prachtige kleuren de wijde wereld in mag vliegen.

En dan onbezorgd mag zweven tussen hemel en aarde in het licht van de zon.

Een vlinder als rouw proces

Welke stappen kun je zetten in je rouw proces?

Het proces van rouw is niet altijd makkelijk en soms weten we niet eens hoe we de eerste stap moeten zetten. Als je kijkt naar de vlinder hierboven is het soms gewoon iets wat gebeurt.

Als je op dit moment midden in de rouw zit dan wil ik je bemoedigen door te zeggen dat je het super goed doet! Een rouw proces is niet iets wat we vaak mee moeten maken. En als het komt dan is het niet iets waar je op voorbereid kunt zijn. Dus elke stap die je tot nu toe gezet hebt, heb je goed gedaan.

Wil je verder in je proces van rouw? Dan zou ik je willen bemoedigen om te kijken naar mijn wandelcoach pagina. Het kan moeilijk zijn om mensen te betrekken bij je proces, maar het is vaak wel het beste. Ik wil samen met jou dit proces aangaan en het aanpassen naar waar jij naar verlangt.

Een boek vol herkenning

Als je niet zo’n fan bent van wandelen of als je het nog even wat rustiger aan wilt doen kun je het ook wat laagdrempeliger aanpakken. Er zijn genoeg boeken te vinden over rouw. Op deze pagina vind je een aantal Christelijke boeken die voer rouw gaan. In mijn eigen boek vind je hoe ik om ben gegaan met de rouw na het overlijden van mijn man en grote liefde André.

Ik heb mijn boek geschreven om mensen te bemoedigen die in dezelfde situatie terecht zijn gekomen als ik. In het boek zul je zien hoe ik in mijn rouw proces voelde hoe God aanwezig was en hoe ik alles samen met hem mocht doen. Ook zul je in het boek herkenning vinden en zo nu en dan erachter komen dat veel mensen in de rouw door dezelfde processen gaan waardoor je erachter komt dat wat jij voelt helemaal niet zo raar is.

Ik hoop in ieder geval dat ik je een stukje verder mag helpen op je weg van rouw en dat ik je mag bemoedigen om dat samen met God te doen.